Blefarita cronică reprezintă o afecțiune inflamatorie a pleoapelor, cu evoluție acută sau cronică (cea mai frecventă). Cauza blefaritei cronice anterioare nu este perfect elucidată, dar se știe că atât infecția cu stafilococ, cât și excesul de sebuum joacă un rol important.

  1. Blefarita seboreică – se asociază frecvent cu dermatita seboreică ce afectează pielea capului și zona retro auriculară. Lipidele secretate în exces, sub acțiunea unei bacterii prezente pe piele – Corynebacterium sunt transformate în acizi grași iritanți;
  2. Blefarita posterioară se manifestă ca disfuncție a glandelor Meibomius (rosacea oculara) ce poate fi asociată cu acneea rosacea facială. Datorită relației intime între pleoape și suprafața oculară, blefarita cronică poate cauz complicații la nivelul conjunctivei și corneei.
Blefarita seboreica Blefarita seboreica
Fig.1 Blefarita seboreică, margine lucioasă 
a genelor anterioare, hiperemie
Fig.2 Blefarita seboreică, gene lipite,
cu depozite la nivelul lor

 

Blefarita cronică se manifestă prin senzație de arsură, ușoară fotofobie, cruste și înroșirea marginii pleoapelor. Dimineața disconfortul este mai accentuat, boala evoluând cu remisiuni și exacerbări. Surprinzător, constatăm că este frecventă dicordanța între severitate simptomelor și aspectul clinic.

Blefarita stafilococică se caracterizează prin roșeața marginii libere a pleoapelor, cu scuame dure localizate în jurul bazei genelor.

Blefarita stafilococica Blefarita stafilococica
Fig.3 Blefarita stafilococică Fig.4 Blefarita stafilococică

 

Blefarita seboreică se manifestă prin înroșirea marginii libere a pleoapelor asociată cu depuneri grase ce lipesc genele între ele, scuame subțiri localizate pe marginea pleoapelor și pe gene.

Blefarita veche severă, în particular cea stafilococică poate produce îngroșarea și cicatrizarea marginii pleoapelor, căderea genelor, deformarea genelor înspre cornee (trichiazis) cu senzații de înțepătură și disconfort permanent.

Afecțiuni asociate:

  • Orjeletul;
  • Instabilitatea filmului lacrimal în 30 – 50 %, cu producerea sindromului de ochi uscat;
  • Conjunctivită papilară și keratita marginală prin hipersensibilitate la toxinele stafilococului.

Tratament:

Igiena pleoapelor pentru a îndepărta crustele și produșii toxici, include masajul zilnic al marginii pleoapelor cu produse speciale (Blefaroshampoo, Blefagel) sau șervețele umede pentru igiena oculară (IRIDIUM). Gradual, igiena pleoapelor poate fi efectuată mai puțin frecvent dacă boala este sub control, dar nu trebuie oprită pentru că blefarita poate apărea din nou.

Unguentele oftalmice cu antibiotice trebuie aplicate după igiena riguroasă a pleoapelor, prin masaj ușor al marginii palpebrale cu un bețișor auricular sau cu degetul curat. Pentru instabilitatea filmului lacrimal, se asociază substituenți de lacrimi (lacrimi artificiale – de ex. Systane ULTRA, HYLOCARE, TRIUM).

Comentarii

4 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fă o programare

Suceava

Petru Rares, 41

Tel & Fax: 0230 523 830

Mobil: 0724 232 668

Suceava

George Enescu, 9A

Tel & Fax: 0230 530 059

Mobil: 0724 232 664

Suceava

Mihai Viteazul, 21

Tel & Fax:

Mobil: 0723 232 611

Botosani

Primaverii, 10

Tel & Fax: 0231 521 314

Mobil: 0724 232 667

Programare online