Ultrasonografia oftalmică este una dintre cele mai utile metode de diagnostic pentru evaluarea structurilor intraoculare şi orbitare, în special în prezenţa mediilor oculare opace. ecografie oculara

Ecografia sau ultrasonografia este o tehnică ce foloseşte unde acustice cu înaltă frecvenţă pentru a crea imaginea ţesuturilor. Undele generate de o sondă de ultrasunete străbat ţesuturile oculare şi orbitare. Când aceste unde întâlnesc ţesuturi cu diferite densităţi şi reflectivităţi, undele sunt deflectate şi refractate, iar altele sunt reflectate înapoi spre sonda care le detectează, fiind vizualizate ca înălţimi (A-scan) sau intensitate (B-scan) a imaginii rezultate. Deci ecografia produce o imagine în care contrastul reflectă diferenţele de reflectivitate a ţesuturilor.

În oftalmologie există 2 moduri de vizualizare:

  • Modul A-scan - folosit pentru biometria oculară;
  • Modul B-scan: folosit pentru informaţii arhitecturale, imagini de secţiune ale globului ocular şi orbitei.

Ambele tipuri de vizualizare ecografică sunt complementare.

 

Ecografie oculara la Novaoptic Ecografie oculara la Novaoptic

 

Examinare

Sonda de ultrasunete este plasată delicat la nivelul pleoapelor sau sclerei, după aplicarea unui gel (metilceluloza). Globul ocular şi orbita sunt scanate prin înclinarea şi deplasarea sistematică a sondei pentru a obţine imagini ale tuturor ariilor de interes.

 

Interpretarea B-scan se bazează pe 3 concepte:

  • în timp real;
  • scala de gri-uri;
  • analiza tridimensională.

ecografie B
Ecografie B-scan

Imaginile ultrasonografiei B-scan se vizualizează cu aproximativ 32 cadre/sec . Mişcările globului oculare şi vitrosului sunt detectate uşor. Adesea, imaginea retinei detaşate sau vitrosul mobil pot fi identificate pe loc. În chirurgia vitreoretiniană, informaţiile ecografice în timp real ajută în mod frecvent strategia chirurgicală.

Scala de griuri: ecourile puternice, cum sunt cele ale sclerei sau retinei dezlipite sunt evidențiate mai strălucitoare. Ecouri mai slabe, cum sunt cele ale date de hemoragia vitreană sunt văzute ca umbre de gri care dispar rapid atunci când sensibilitatea sunetului este redusă. Analiza calitativă a ţesutului poate fi făcută prin compararea puterii ecourilor în timpul examinării ultrasonice. 


Exemple

Spaţiul vitrean normal este vizualizat ecografic aproape clar. Ocazional, mici puncte sau ecouri liniare pot fi văzute la 90db, dar aceste imagini dispar rapid când se reduce sensibilitatea sunetului.

  1. Hemoragia vitreană produce ecouri punctiforme sau în picătură uşor detectabile, ecouri corelate cu cantitatea sângelui prezent în vitros. Mobilitatea hemoragiei este evidenţiată în observarea ecografică în timp real, când pacientul este rugat să mişte ochii. O mişcare caracteristică rapidă, sacadată, este vizibilă când hemoragia vireană induce în general o lichefierea a gelului vitrean şi o separare a sa de retină.

  2. Dezlipirea de retină Ultrasonografic, retina neuronală separată de peretele ocular apare ca un ţesut înalt reflectiv situat în spaţiul vitrean. Aspectul ecografic al dezlipirii totale de retină care anatomic are forma de con, variază în funcţie de poziţionarea sondei ultrasonice. Imaginea axială are forma de pâlnie, cu aderenţă la nivelul capului nervului optic. Poziţionarea sondei coronal produce o secţiune a conului şi deci o imagine circulară. Mobilitatea retinei decolate este variabilă. În mod uzual, decolarea de retină recentă are o mişcare ondulatorie caracteristică care este mai lentă decât mişcările gelului vitrean. Decolarea de retină veche devine mai fixă datorită proliferării de ţesut fibros pe suprafaţa retinei.

  3. Melanomul malign coroidian, una din cele mai frecvente tumori intraoculare, are un aspect ecografic caracteristic. Arhitectural, cele mai multe melanoame au forma de dom sau ciupercă. Pe scara de gri-uri, marginile anterioare sunt puternic reflective, în timp ce zonele mai profunde ale tumorii sunt mai puţin reflective. Țesuturi ca de ex. grăsimea orbitară, localizată în spatele masei tumorale, apar adesea mai puţin reflective decât sunt în mod normal datorită absorbţiei sunetului de către tumoră.

  4. Preoperator la ochii cu cataractă matură La ochii cu cristalinul total opac nu se poate evalua polul posterior (fundul de ochi). Dacă este prezentă o patologie coincidentă, de exemplu, dezlipirea de retină sau tumora intraoculară, aceasta poate crea complicaţii în timpul operaţiei de cataractă. Este necesar clinic să se investigheze ochiul prin B-scan ultrasonografie , pentru a evita complicaţiile dar şi pentru a stabil corect prognosticul vizual al intervenţiei planificate şi a informa pacientul corect.

CONCLUZIE

Ecografia B-scan de contact asigură o evaluare comodă, non-invazivă a structurilor intraoculare, în situaţia când examinarea clinică directă nu este posibilă datorită opacităţii mediilor oculare. Relaţia vitreo-retiniană poate fi analizată prin examinarea dinamică. Informaţiile pe care le reduce ultrasonografia trebuie coroborate cu examinarea clinică detaliată şi cu alte modalităţi de investigaţie.

AVANTAJELE ECOGRAFIEI:

  • uşor de folosit;
  • nu foloseşte radiaţii ionizante;
  • asigură o diferenţiere tisulară excelentă;
  • raport excelent cost eficienţă.

ecografie oculara
Ecografie A-scan

Biometria ultrasonică

  • Biometria reprezintă măsurarea în mod A-scan a lungimii axiale a gloublui ocular, adâncimii camerei anterioare şi grosimii cristalinului. Dimensiunile segmentului anterior includ diametru vizual al corneei (alb - alb) în axul orizontal şi razele de curbură ale corneei (keratometrie). 

    Calcularea puterii în dioptrii a implantului intraocular (cristalin artificial) este esenţială, putând fi reduse vicii de refracţie anterioare operaţiei de cataractă (miopie, hipermetropie, astigmatism). Acurateţea predicţiei puterii dioptrice a cristalinului artificial necesar a fi implantat este în relaţie directă cu acurateţea măsurătorilor efectuate. 

Comentarii

5 + 10 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fă o programare

Suceava

Petru Rares, 41

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 668

Suceava

George Enescu, 9A

Tel & Fax: 0230 530 059

Mobil: 0724 232 664

Suceava

Mihai Viteazul, 21

Tel & Fax: 0231 521 314

Mobil: 0723 232 611

Botosani

Primaverii, 10

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 667

Programare online