În ultimii ani constatăm o creştere a numărului de consultaţii oftalmologice la copii pentru simptome de oboseală vizuală, clipit excesiv, dureri de cap în urma folosirii intensive a calculatorului, mai ales pentru jocuri.
Părinţii trebuie să cunoască problemele de vedere asociate cu folosirea computerului. Acesta solicită abilităţi ochilor care încă nu s-au dezvoltat complet. Numai atunci când maturizarea este completă, sistemul vizual al copilului poate face faţă sindromului de oboseală vizuală cauzat de computer.
Stând ore în şir în faţa monitorului, ochii copilului sunt foarte solicitaţi. Calculatorul determină sistemul vizual al copilului să se concentreze şi acest lucru îl forţează mai mult decât orice altceva. Acum 20 de ani copiii se jucau afară şi vederea lor la distanţă era mult mai dezvoltată. Acum, majoritatea copiilor se joacă la calculator fie acasă, fie la şcoală, în fiecare zi.
Lucrul intens la calculator la o vârstă fragedă poate genera miopie. Acest tip de miopie este un simptom al sindromului de oboseală vizuală la computer. Sistemul nostru vizual nu a fost niciodată destinat să facă faţă acestui tip de sarcină, astfel că noi cerem ochilor un lucru foarte solicitant, să privească un monitor ore întregi pe zi. Această activitate este dificilă şi obositoare pentru adulţi, aşa că închipuiţi-vă ce efect are asupra ochilor copiilor care sunt mult mai vulnerabili şi a căror vedere încă se mai dezvoltă.
Mai mult, trebuie luate în considerare şi anumite particularităţi ale copiilor care lucrează la calculator:
• copiii nu sunt conştienţi că obosesc la calculator şi pot sta în faţa monitorului câteva ore în şir, doar cu mici pauze;
• copiii îşi închipuie că modul cum văd este normal chiar dacă vederea lor este problematică. Iată de ce este foarte important ca părinţii să monitorizeze timpul pe care copiii îl petrec la calculator;
• copiii sunt mai scunzi decât adulţii. Utilizatorii calculatorului ar trebui să vadă monitorul la un unghi de 15°, uşor descendent. Pentru că e mai greu pentru copii să ajungă la tastatură sau să se sprijine cu tălpile pe podea, ei pot să acuze dureri de gât, umeri şi spate, ca urmare a poziţiei incomode în care stau în faţa calculatorului.
În medie, în America, un copil petrece între una şi trei ore la calculator făcându-şi temele, vorbind online cu prietenii şi jucându-se. Părinţii îşi încurajează copiii, chiar şi pe cei mici, de 2-3 ani să folosească calculatorul, nefiind conştienţi de riscul la care este supusă vederea copiilor lor, care încă se dezvoltă.
Medicii oftalmologi americani avertizează că folosirea exagerată a calculatorului creşte riscul pentru copii de a deveni miopi. În sprijinul acestei afirmaţii se menţionează studiile realizate pe grupuri mari de copii de vârstă şcolară:
• 25-30% dintre copiii care folosesc computerul au nevoie de corecţie optică pentru a lucra confortabil acasă şi la şcoală, arată un studiu efectuat la Universitatea Berkeley, din California;
• un studiu similar din Singapore demonstrează că în trei ani, procentul copiilor miopi cu vârste între 7 şi 9 ani, s-a dublat, ajungând la 34%.
Miopia apare când globul ocular este uşor mai alungit, determinând razele de lumină să se focalizeze în faţa retinei, nu pe retină.
Timpul excesiv de concentrare asupra unor obiecte aflate la mică distanţă, asociat cu stresul reprezintă o combinaţie suficient de puternică pentru a provoca modificări pe termen lung vederii copiilor. În acest context, stilul de viaţă are un rol covârşitor în generarea miopiei. Copiii care petrec mai mult timp în aer liber sau practică sporturi sunt mai puţin predispuşi spre miopie la vârsta şcolară faţă de copiii care stau mai multe ore pe zi în faţa monitorului calculatorului.
Sfătuim părinţii să urmărească atent copilul pentru a identifica simptome de miopie: micşorează fanta palpebrală, se uită încruntat la obiecte îndepărtate, îşi freacă ochii insistent sau are dureri de cap, se plânge de vedere dublă sau înceţoşată când fixează obiecte apropiate. Sindromul de oboseală vizuală la calculator se manifestă şi prin: înroşirea ochilor, senzaţie de corp străin ocular, dureri de cap, vedere neclară.
Pentru a demonstra posibilele efecte fizice şi psihice asupra copiilor, produse de jocurile pe calculator, în Japonia s-a efectuat un studiu amplu în care 1400 de pacienţi au completat chestionare răspunzând la 18 întrebări referitoare la vârstă, sex, starea vederii, condiţiile în care se joacă copilul la calculator, poziţia adoptată, nivelul de concentrare, orele petrecute la un joc şi pe întreaga zi, orice alte simptome manifestate după lungi şedinţe de joacă, tipul şi conţinutul jocului.
În urma acestui studiu, s-au desprins următoarele concluzii:
1) o concordanţă proporţională a fost observată între vârsta copilului şi numărul de ore petrecut la calculator;
2) o concordanţă proporţională a fost observată între vârsta copilului şi problemele de vedere (cu cât copilul este mai mare, cu atât se joacă mai mult şi cu atât mai mult, vederea îi este mai afectată);
3) o concordanţă proporţională a fost observată între mărimea monitorului şi distanţa faţă de monitor şi o concordanţă invers proporţională între aceşti doi factori şi timpul petrecut, adică: dacă monitorul avea diagonala mai mare, copilul stătea la o distanţă mai mare faţă de monitor şi jocurile erau de mai scurtă durată.
Părerile subiective ale părinţilor au fost că vederea copiilor s-a deteriorat, că ei adoptă o ţinută greşită la calculator şi că au avut somnul agitat sau chiar coşmaruri după anumite jocuri pe calculator, mai ales cele de acţiune şi luptă.
De aceea, îngrijorarea părinţilor legată de vederea copiilor lor care petrec foarte mult timp la computer este întemeiată. Părinţii sunt sfătuiţi să programeze anual o examinare a copilului la medicul oftalmolog.
În general, se recomandă limitarea folosirii calculatorului de către copil la mai puţin de o oră pe zi. Copiii mai mari au dreptul la nu mai mult de 2 ore pe zi. Atunci când copilul este aşezat la calculator, aveţi grijă să îşi menţină poziţia corectă: monitorul trebuie să fie la minim 60 cm distanţă, tălpile să se sprijine pe podea, iar spatele să fie mereu drept. Copilul trebuie să ia mereu pauză la fiecare 10-15 minute, permiţând ochilor să se odihnească.
Sfaturi pentru a preveni sindromul de oboseală vizuală la calculator pentru copii:
• pentru detectarea precoce şi prevenirea unor probleme vizuale se recomandă examinări oftalmologice ale copiilor chiar de la vârste mici: 6 luni, 3 ani şi din nou la 5 ani;
• evitaţi jocurile pe calculator pentru copiii mai mici de 3 ani. Timpul petrecut la computer le limitează acestora capacităţile de dezvoltare pe care ei trebuie să le stăpânească la vârsta respectivă: a merge, a vorbi, a cunoaşte spaţiul imediat înconjurător;
• încurajaţi copilul să practice activităţi în exterior (sporturi diverse). Toate acestea au rezultate bune pentru vederea periferică, concentrare, coordonare ochi-mână, îmbunătăţesc vederea aproape şi la distanţă;
• distanţa recomandată între monitor şi ochii copilului să fie de 60-70 cm. La o distanţă mai mică, copiii riscă să îşi obosească excesiv ochii;
• verificaţi poziţia gâtului şi corpului şi corectaţi-l astfel încât să evite durerile de umeri, gât şi spate;
• învăţaţi copilul să îşi mute privirea de la monitor spre un obiect aflat la distanţă, o dată la câteva minute;
• pentru fiecare 45 minute de lucru la calculator, copiii mai mari ar trebui să ia pauze de 15 minute;
• fiţi atenţi la orice comportament care ar putea indica probleme potenţiale ale copiiilor: înroşirea ochilor, frecventa frecare a ochilor, poziţii neobişnuite ale capului şi oboseală vizuală;
Inainte de a începe şcoala, fiecare copil trebuie să efectueze un examen oftalmologic complet.
Comentarii
Abonează-te
Abonează-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi lunar informații despre ultimile promoții și articole.