Lentilele de contact sunt mici meniscuri din materiale speciale, biocompatibile cu țesuturile oculare, de circa 14 mm în diametru. Se aplică pe cornee de care sunt separate de filmul lacrimal.

Ele reprezintă o alternativă modernă de corecție a vederii care, datorită confortului și simplității în manevrare a schimbat viața a milioane de oameni.

lentile contact

Lentilele de contact îndeplinesc 3 mari roluri: rol optic, estetic și terapeutic.

Principalul rol al lentilelor de contact este cel de corectare a problemelor vizuale, a viciilor de refracție cunoscute: miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie. Există astfel lentile de contact sferice, torice, progresive.

Un alt rol al lentilelor de contact este cel estetic care constă în schimbarea/intensificarea culorii naturale a ochilor sau de egalizarea a culorii atunci când există diferențe de culoare între irisul drept și irisul stâng, numită heterocromie.

Și nu în ultimul rând, lentilele de contact au rol terapeutic, lentila de contact funcționând ca un pansament ocular în cazul unor traumatisme oculare, intervenții chirurgicale, protejând astfel corneea.

Lentilele de contact reprezintă o alternativă perfectă pentru ochelari, dar nu îi exclude.

În recomandarea lentilelor de contact ținem cont de AVANTAJELE pe care acestea le au comparativ cu ochelarii:

  • asigură un câmp vizual larg și vedere periferică mai bună;
  • se aplică direct pe cornee, deci corectarea vizuală se produce direct pe suprafața oculară și nu la 1 cm distanță ca în cazul ochelarilor – aceasta fiind și explicația ca în numeroase cazuri, acuitatea vizuală cu lentile de contact este mai bună decât cu ochelarii;
  • nu se aburesc, nu alunecă de pe nas;
  • nu amplifică sau reduce dimensiunea obiectelor;
  • sunt perfecte pentru activități sportive;
  • afecțiuni oftalmologice precum keratoconusul sau anizometropia se corectează mai bine cu lentile de contact decât cu ochelari;
  • și nu în ultimul rand, au efect estetic și psihologic: „Văd bine și nu port ochelari!”.

Dacă vă decideți să purtați lentile de contact trebuie să efectuați mai întâi un consult oftalmologic, fie și numai pentru schimbarea culorii ochilor, deoarece lentilele de contact sunt dispozitive medicale individuale și trebuie adaptate de un specialist.

Consultul oftalmologic pentru lentile de contact presupune efectuarea unor măsurători speciale: refractometrie și keratometrie, verificarea acuității vizuale, evaluarea cantității și calității secreției lacrimale, biomicroscopia polului anterior și, foarte important, proba cu lentile de contact. Se evaluează astfel și starea de sănătate oculară, specialistul dându-și sau nu acordul pentru portul lentilelor de contact.

Proba cu lentilele de contact este deosebit de importantă pentru că acestea, pe lângă caracteristici (elasticitate, permeabilitate la oxigen, conținut de apă) au și parametri specifici – raza de curbură, diametru – care, alese corespunzător, contribuie la adaptarea cu succes a lentilelor de contact și confort maxim în purtare. De aceea, lentilele de contact nu pot fi cumpărate la întâmplare.

Alegerea de lentile de contact din multitudinea produselor de gen, existente pe piață, poate fi o provocare dacă nu ar exista o diferențiere în funcție de materiale, frecvența de înlocuire, regim de purtare.

Astfel, după materialul din care sunt fabricate, există lentile de contact:

  • moi
  • rigide gaz-permeabile.

Lentilele de contact moi sunt fabricate din silicon sau silicon-hidrogel, sunt lentile de contact flexibile, confortabile. Lentilele de generație nouă, cele din hidrogel, spre deosebire de cele anterioare, din silicon-hidrogel, au o mai mare permeabilitate la oxigen, deci corneea este mai bine oxigenată.

Lentilele de contact dure au ca material fluor-silicon-metacrilat-copolimer care sunt recomandate în corecția astigmatismelor mari sau a keratoconusului în care corneea este deformată, are astigmatism neregulat ce nu poate fi corectat cu ochelari sau lentile de contact moi. Spre deosebire de lentilele moi, lentilele rigide au un diametru mai mic, 7-8 mm, acoperă zona centrală a corneei, au un protocol de adaptare mai dificil, evaluarea făcându-se cu fluoresceină, sunt instabile la clipit.

Frecvența de înlocuire se referă la momentul în care lentilele de contact moi trebuie aruncate și înlocuite cu altele noi, perfect sterile. Astfel, există următoarele categorii de lentile de contact:

  • lentile de contact dispozabile de 1 zi (care se aruncă după 1 zi de purtare – sunt cele mai sănătoase pentru ochi, nu necesită întreținere);
  • lentile de contact cu înlocuire frecventă la 2-4 săptămâni (cele din silicon sau silicon- hidrogel);
  • lentile de contact convenționale (înlocuire la cel puțin 6 luni- 1 an, în cazul miopiilor mari).

Se face frecvent confuzia între frecvența de înlocuire și regimul de purtare.

Dacă frecvența de înlocuire se referă la momentul în care lentilele de contact trebuie înlocuite cu o altă lentilă de contact nouă, perfect sterilă, regimul de purtare se referă la cât de des trebuie scoasă lentila de contact fără ca aceasta să însemne neapărat că trebuie aruncată și înlocuită.

Astfel, în funcție de regimul de purtare, există lentilele de contact:

  • de unică folosință;
  • lentile de contact zilnice (se îndepărtează seara la culcare);
  • lentile cu port extins (zi și noapte conform recomandării medicale).

Tipul de lentila de contact se alege de către medic după nevoile, stilul de viață, mediul de lucru al purtătorului.


Pentru a vă bucura de cât mai mult timp de avantajele lentilelor de contact, trebuie respectate câteva reguli esențiale:

  • Mâinile trebuie spălate riguros cu apă și săpun și uscate cu un prosop curat, înainte de manevrarea lentilelor de contact.
  • Așa cum am amintit deja, lentilele de contact se poartă numai după prescripția specialistului care stabilește corecția optică, măsoară parametrii, examinează sănătatea ochilor și probează lentilele de contact.
  • Trebuie respectat regimul de purtare al lentilelor de contact: ele nu trebuie purtate peste perioada prescrisă, chiar dacă pacientul se simte confortabil cu acestea.
  • Trebuie respectate controalele periodice, mai ales purtătorii noi: la 1 săptămână, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an. Fiecare control poate aduce un plus de informații față de consultul anterior, pe lângă evaluarea sănătății oculare, a vederii și ajustarea la timp a dioptriilor, când este cazul.
  • Trebuie folosite soluțiile de curățare recomandate și compatibile cu lentilele de contact. Soluția are rol de dezinfectare, curățare, păstrare, lubrefiere, deproteinizare a lentilelor de contact.
  • Trebuie curățat zilnic recipientul de păstrare al lentilelor de contact cu soluție multifunctională, nu cu apă de la robinet sau alte substanțe.
  • Trebuie folosită zilnic soluție proaspată. Nu se completează soluția existentă cu soluție proaspată.
  • Trebuie înlocuit recipientul de păstrare la max 3 luni sau ori de câte ori se achiziționează o nouă soluție de întreținere care are și recipient inclus.
  • Primul semn de ochi roșu, vedere neclară, disconfort, presupun îndepărtarea lentilelor de contact și efectuarea unui control oftalmologic.
  • Purtarea lentilelor de contact presupune și deținerea la purtător a recipientului cu soluție deoarece pătrunderea unor impurități sau a particulelor mici de praf sub lentile dau un disconfort care presupun scoaterea lentilelor de contact, curățarea cu soluție și repunerea pe ochi.
  • Se recomandă purtarea ochelarilor de soare peste lentilele de contact. Chiar dacă lentilele de contact au protecție UV, ele acoperă o mică porțiune oculară, restul globului ocular rămâne neprotejat, așadar este nevoie și de ochelari de soare.

Încurajez tinerii și nu numai tinerii, să poarte lentile de contact! Sunt multe idei preconcepute, multe mituri asociate purtării lentilelor de contact, însă acestea pot fi clarificate printr-o vizită la specialist.

O probă cu lentile de contact durează doar câteva minute, este absolut nedureroasă, însă veți simți libertatea pe care acestea v-o oferă.

Comentarii

2 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fă o programare

Suceava

Petru Rares, 41

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 668

Suceava

George Enescu, 9A

Tel & Fax: 0230 530 059

Mobil: 0724 232 664

Suceava

Mihai Viteazul, 21

Tel & Fax: 0231 521 314

Mobil: 0723 232 611

Botosani

Primaverii, 10

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 667

Programare online