Fig. 1 Rezultatul blefaroplastiei pleoapei superioare
O afecțiune des întâlnită odată cu înaintarea în vârstă este dermatoșalazisul. Este vorba despre o afecțiune a pleoapelor în care pielea își pierde elasticitatea; este vizibilă îndeosebi la pleoapele superioare, unde pielea devine ridată, cade peste gene îngreunând pleoapele și acoperă partea superioară a pupilei. La pleoapa inferioară se formează săculețe de piele sub ochi.
O armă importantă în lupta cu timpul neîndurător și alterările pe care le aduce aspectului nostru exterior este chirugia estetică.
Fig. 2 Incizia pleoapei superioare pe traiectul marcat
sutură finală cu fir continuu
Chirurgia estetică a pleoapelor (denumită blefaroplastie) este o procedură care elimină pielea în exces (împreună cu fragmente din mușchii și grăsimea pleoapelor atunci când este nevoie) și se poate efectua atât la nivelul pleoapei superioare cât și la cea inferioară. Blefaroplastia se poate efectua împreună cu alte proceduri chirurgicale estetice faciale cum ar fi lifting facial și lifting al sprâncenelor și cu proceduri cosmetice de întinerire a pielii.
Intervenția poate fi efectuată în regim ambulator, fără spitalizare și durează între o oră și trei ore, în funcție de complexitatea procedurii chirurgicale. Anestezia este de obicei locală și se efectuează împreună cu administrarea de sedative pe cale orală sau intravenoasă.
Fig. 3 Rezultatul blefaroplastiei transconjunctivale
Blefaroplastia pleoapei superioare:
Scopul blefaroplastiei este îndepărtarea excesului de piele care cade peste ochi, refacerea pliurilor naturale ale pleoapelor, lărgirea câmpului vizual în partea superioară și îmbunătățirea aspectului estetic al pacientului operat.
Înainte de operație se desenează excesul de piele cu un marker. Pentru a evita formarea unei cicatrici vizibile, incizia inițială se face în lungul unui fald de piele existent, pe toată lungimea pleoapei și se poate prelungi în afara unghiului extern al pleoapelor, în zona cu riduri în"labă de gâscă"; a doua incizie se face la o distanță variabilă de prima și fragmentul de piele cuprins între cele 2 linii se disecă și se îndepartează.
Fig. 4 Rezultatul blefaroplastiei transcutanate
Dacă este necesar, se îndepărtează și o porțiune din mușchiul care închide pleoapă -mușchiul orbicular- și se pot extrage și fragmente de grăsime din spatele pleoapei superioare. Firele de sutură se vor îndepărta în primele 5-6 zile după operație. Vindecarea este un proces gradual și cicatricile pot rămâne puțin colorate în roz pentru 4-5 luni. Aspectul estetic câștigat rămâne permanent.
Blefaroplastia pleoapei inferioare
Există mai multe variante în chirurgia pleoapei inferioare. Dacă există doar grăsime în exces care proemină la nivelul pleoapei inferioare și pielea nu trebuie îndepărtată, chirurgul poate efectua o blefaroplastie transconjunctivală (prin porțiunea internă, în contact cu ochiul, a pleoapei). Această procedură nu lasă cicatrice și se efectuează în general în cazul persoanelor mai tinere cu pielea elastică.
Fig. 5 Rezultat postoperator imediat:
blefaroplastia superioară și transcutanată inferioară
În cazul în care se apreciază că este necesară și îndepărtarea unor fragmente de piele și din mușchiul pleoapei inferioare, se efectuează blefaroplastia transcutanată a pleoapei inferioare.
Pașii intervenției sunt aceiași ca în cazul pleoapei superioare; în cursul intervenției se roagă pacientul să deschidă gura și să se uite în sus pentru ca operatorul să poata aprecia care este suprafața de piele și mușchi în exces și să o secționeze; în final marginile libere ale pielii se suturează.
Chirurgia zonei sprâncenare
În situațiile în care se adaugă și o cădere a sprâncenelor, o blefaroplastie efectuată singură nu va rezolva problema în întregime. Liftingul zonei sprâncenare poate fi efectuat în aceeași ședință operatorie cu blefaroplastia. Această operație urmărește ridicarea sprâncenelor care au tendința de a "cădea", reducerea cutelor de piele situate la nivelul frunții și deasupra rădăcinii nasului; se tratează și asimetriile formei și poziției sprâncenelor.
Fig. 6 Blefaroplastia pleoapelor superioare și ridicarea
sprâncenei drepte
Există o mare varietate de proceduri de lifting ale zonei frunții. (incizii situate imediat deasupra sprâncenelor, incizii efectuate în zona tâmplelor și lifinguri cu incizii mici ascunse în zona scalpului care utilizează endoscopul pentru disecția și ridicarea țesuturilor frunții). Recuperarea este rapidă, în special atunci când se utilizează endoscopul.
Comentarii
Cramariuc Cristina
25.02.2022Cramariuc Cristina
25.02.2022Abonează-te
Abonează-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi lunar informații despre ultimile promoții și articole.