În jurul vârstei de 40 ani, cititul, cusutul, lucrul la computer precum și alte activități devin din ce în ce mai dificile. Reflexul imediat este de a îndepărta suprafața de lectură.

Aceasta li se întâmplă tuturor la un moment dat, chiar și celor care nu au mai purtat ochelari. Acest fenomen se numeste presbiopie (gr. Presbys=bătrân + gr. Opsis=vedere).

lentile

Presbiopia este un fenomen fiziologic al ochiului, ireversibil, de scădere progresivă a puterii de acomodație. Acomodația este procesul prin care ochiul uman poate vedea clar la toate distanțele. Rolul principal în procesul de acomodație îl are cristalinul, lentila naturală a ochiului, acționat de mușchiul ciliar.

Când privim un obiect la distanță, razele de lumină străbat mediile transparente ale ochiului (corneea, umoarea apoasă, cristalinul, corpul vitros) și se focalizează pe retină într-un punct, oferind o imagine clară. În privirea la distanță, mușchiul ciliar este relaxat, iar cristalinul este aplatizat.

Pentru privirea unui obiect aflat aproape de ochi (de ex. un text dintr-o carte), mușchiul ciliar se contractă iar cristalinul se bombează, focalizând astfel imaginea pe retină.

Cristalinul este o lentila biconvexă, transparentă, moale și elastică, modificându-și convexitatea și grosimea în funcție de distanța la care se află obiectele privite. După vârsta de 40 de ani, cristalinul începe să-și piardă elasticitatea și să îngreuneze procesul de acomodație.

Pierderea capacității de acomodație a ochiului este denumită presbiopie și se manifestă prin vedere neclară la citit, cusut, la telefonul mobil sau la monitorul calculatorului. Simptomele de presbiopie apar progresiv, după vârsta de 40 de ani, în funcție de existența viciilor de refracție (astigmatism, hipermetropie, miopie), dar și de tipul de activitate desfășurat.

Amplitudinea acomodației variază cu vârsta. De la 14 dioptrii, la vârsta de 10 ani, scade la 7 dioptrii, la vârsta de 30 ani, iar la 45 ani atinge numai 3,5 dioptrii. Astfel, o persoană cu emetropie, la vârsta de 45 ani nu mai poate vedea clar un obiect la distanța de 25 -30 cm. Pentru această distanță de lucru avem nevoie de acomodație de 4 dioptrii.

Pentru a citi clar, fie îndepărtam obiectul, fie folosim ochelari de +0,50 - +1,00 dioptrii care să compenseze lipsa parțială de acomodație a cristalinului.

 

La vârsta de 50 ani, amplitudinea acomodației este de +2,5 dioptrii, iar o persoană cu emetropie va avea nevoie de ochelari pentru aproape cu lentilă de +1,5 dioptrii și așa progresiv, până la vârsta de 70 ani când amplitudinea de acomodație este 0 și sunt necesari ochelari pentru aproape cu lentile de + 3,5 - +4 dioptrii. Așadar, prescripția de ochelari pentru aproape se modifică în timp, find necesară revizuirea rețetei la 1,6-2 ani.

Presbiopia are ca manifestări subiective: vedere neclară la citit, cefalee, uneori somnolență. Corecția presbiopiei se face cu lentile monofocale pentru citit, lentile progresive de interior, lentile progresive sau lentile de contact multifocale.

Cel mai elegant, mai modern și mai confortabil mod de a corecta împreună viciile de refracție pentru distanță (hipermetropie, miopie, astigmatism) cu nevoia de ochelari pentru aproape este cu ajutorul lentilelor progresive. Astfel, cu o singură pereche de ochelari se poate vedea clar la orice distanță, datorită dispunerii progresive a dioptriilor (fără linii de separare vizibile), fără salturi de imagine. Astfel, partea de sus a lentilei asigură vederea la distanță, zona de mijloc a lentilei este zona intermediară care clarifică imaginea la calculator, iar partea de jos a lentilei este zona de aproape pentru scris, citit.

Popularitatea lentilelor progresive a “explodat” în ultimii ani, ceea ce a condus la o creștere a cererii de lentile din partea presbiopilor. Design-ul lentilelor progresive este în prezent astfel conceput pentru a răspunde multitudinii de nevoi vizuale. Astfel, există lentile progresive special concepute pentru utilizarea calculatorului, cu o zona intermediară largă, dar și lentile progresive cu o zona largă pentru citit. Un bun consultant de vânzări va identifica nevoile vizuale ale cumpărătorului și va recomanda cea mai potrivita lentilă pentru stilul de viață, activitate, comportament vizual specific, adică lentile personalizate. Fiecare purtător de ochelari are un comportament specific al capului și ochilor, iar acest comportament poate fi analizat pentru a obține un design optim al suprafețelor lentilei.

Unii oameni au tendința să miște ochii, ținând capul fix, alții țin ochii relativ imobili și întorc capul. Coordonarea mișcărilor cap/ochi este nativă, nu depinde de viciul de refracție, vârstă, este un comportament unic, specific fiecărui individ.

Dacă cel care face cea mai mare parte a mișcărilor este capul, utilizarea vederii este mai dinamică, subiectul este mai sensibil la efectul de „valuri” și impune un design al lentilei progresive foarte soft la periferie.

Dacă ochii fac cea mai mare parte a mișcărilor, subiectul are tendința să folosească întreaga suprafață a lentilei și este mai sensibil la acuratețea imaginii. Se impune un design cu lărgirea câmpurilor vizuale la maxim prin plasarea adiției pe partea anterioară a lentilelor.

Acest comportament vizual este determinat la Novaoptic cu ajutorul sistemului de măsurarea Visioffice oferit de firma Essilor și sistemul Visureal de la firma Hoya.

Pentru o adaptare perfectă cu lentilele personalizate, alături de comportamentul vizual (coeficient de mișcare cap/ochi și coeficient de stabilitate care compensează deviațiile prismatice și distorsiunile) și determinarea centrului de rotație al ochiului, se măsoară și parametrii de purtare: distanța interpupilară, înălțimea de montaj, unghiul de înclinare și de curbură a ramei, șaua nazală, ochiul dominant.

Alegerea ramei este facilitată grație funcției de fotografiere digitală și de cameră video a aparatelor amintite pentru ușurarea deciziei de alegere a celei mai bune rame, în funcție de fizionomie, nevoie vizuală, tendințe în modă.

Lentilele progresive sunt disponibile într-o varietate de materiale: material organic, sticlă, policarbonat, lentile cu indice mare, cu tratamente și filtre de protecție, transparente sau fotocromatice.

Prescrierea de lentile progresive necesită atenție deosebită. Medicul sau optometristul trebuie să cunoască ce ochelari a mai purtat pacientul, ce activități desfășoară, ce hobby-uri are sau ce sporturi practică. Există situații specifice care necesită corecție optică specifică. Uneori, este necesară simularea mediului de desfășurare a activității pentru a ajusta prescripția.

Lentilele progresive pot fi prescrise la majoritatea pacienților, cazurile speciale necesitând atenție specială în prescrierea și recomandarea tipului de lentile, anamneza și dialogul cu pacientul, axat pe necesități și obișnuințe vizuale, fiind esențiale.


Concluzionând, avantajele lentilelor progresive sunt:

  • Tranziție progresivă și ușoară de la zona de distanță spre zona vederii de aproape,
  • Acomodarea rapidă și ușoară
  • Echilibrarea vederii binoculare
  • Nu trădează vârsta pacientului
  • Lentilele progresive de ultimă generație au imaginea periferică semnificativ îmbunătățită în comparație cu lentilele progresive convenționale.

Acestea sunt principalele noastre argumente în recomandarea lentilelor progresive!

Comentarii

1 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fă o programare

Suceava

Petru Rares, 41

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 668

Suceava

George Enescu, 9A

Tel & Fax: 0230 530 059

Mobil: 0724 232 664

Suceava

Mihai Viteazul, 21

Tel & Fax: 0231 521 314

Mobil: 0723 232 611

Botosani

Primaverii, 10

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 667

Programare online