Săptâmăna Mondială a Glaucomului (8 – 14 martie 2020) este un eveniment care se bucură de atenţie la nivel mondial în fiecare an, având ca obiectiv:
- Conștientizarea publicului asupra glaucomului, ca principal factor de risc la pierderea progresivă a vederii, sau chiar orbire.
- Informarea oamenilor cu privire la importanța detectării precoce a glaucomului și instituirea tratamentului în timp util.

Pentru a marca Săptămâna Mondială a Glaucomului în 2020, Asociaţia Mondială a Glaucomului (WGA) și Asociația Mondială a Pacientului cu Glaucom (WGPA) au lansat campania "VERDE=Programează-ți un control la medicul oftalmolog, glaucomul te poate afecta chiar și pe tine. Prețuiește vederea!” pentru a extinde gradul de conștientizare la nivel mondial al glaucomului, acest “hoţ al vederii”:

Chiar şi în anul 2020 oamenii nu sunt conștienți că suferă de această boală şi nu beneficiază de nici un tratament.

Ce este glaucomul?
Glaucomul este un grup de boli oculare care produc leziuni progresive la nivelul nervului optic acolo unde informațiile vizuale sunt transmise la creier. Fără tratament, cele mai multe tipuri de glaucom progresează (fără avertisment și simptome evidente pentru pacient) până la agravarea bolii şi orbire. Această pierdere vizuală este în mare parte ireversibilă, motiv pentru care glaucomul este descris ca "un hoț care se furişează şi răpeşte vederea".

Glaucomul este principala cauză de orbire ireversibilă la nivel mondial, deşi 90% din cazurile de glaucom ar putea fi prevenite. În prezent, la nivel global, 9 milioane de persoane au orbit din cauza glaucomului şi acest număr va creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei. Datorită progresiei tăcute a bolii - cel puţin în faza incipientă - până la 50% din persoanele afectate care trăiesc în țările dezvoltate nu sunt conștiente că au glaucom și nu beneficiază de nici un tratament. În ţări mai puțin dezvoltate ale lumii, numărul persoanelor care suferă de glaucom şi nu ştiu acest lucru, se ridică la 90%.

Există mai multe tipuri de glaucom. Uneori, glaucomul ar putea să apară ca o complicație a altor tulburări vizuale (așa-numitul glaucom secundar), dar de cele mai multe ori glaucomul este primar, adică survine fără o cauză cunoscută. Pentru un timp, s-a crezut că principalul factor de generare a glaucomului este presiunea intraoculară crescută. Dar chiar și persoanele cu presiune oculară normală pot suferi de glaucom.

Presiunea intraoculară mare este un factor de risc pentru glaucom, împreună cu alți factori, cum ar fi etnia, istoricul familial, miopia mare și vârsta.

Pot să apară unele forme de glaucom la naștere (glaucom congenital) sau în timpul copilăriei (glaucom juvenil), dar în cele mai multe cazuri, glaucomul apare după a 4-a decadă de viaţă, riscul crescând odată cu vârsta. Bărbați și femei, toţi sunt afectaţi în mod egal.

Cele mai frecvente tipuri de glaucom sunt glaucom primar cu unghi deschis- o formă întâlnită cel mai frecvent la pacienţii caucazieni- și glaucom cu unghi închis care este mai frecvent la pacienții de origine asiatică. Glaucomul cu unghi închis este adesea cronic, dar poate fi uneori şi acut, caz în care se prezintă de obicei ca o afecţiune oculară foarte dureroasă ceea ce duce la pierdere rapidă a vederii și se prezintă ca situație de urgență adevărată.

Nu există nici un tratament pentru vindecarea glaucomului, iar pierderea vederii este ireversibilă. Cu toate acestea, medicamentele sau intervenţia chirurgicală (tradițională sau cu laser) pot opri sau încetini rata de pierdere a vederii. Prin urmare, depistarea precoce este esențială pentru a limita deficienţele de vedere şi de a preveni progresia spre handicap vizual grav sau orbire. Medicul specialist poate detecta glaucomul în faza incipientă şi recomandă tratamentul adecvat.

Ce puteți face pentru a preveni glaucomul?
În prezent, examinarea oftalmologică periodică este cea mai bună formă de prevenire a glaucomului.

Depistarea precoce și tratamentul atent, pe tot parcursul vieții, pot menţine vederea sănătoasă. În general, o verificare pentru glaucom trebuie să se facă:
înainte de 40 de ani, o dată la 2 - 4 ani
de la 40 de ani până la vârsta de 54 de ani, o dată la 1 – 3 ani
înre 55 – 64 ani , la fiecare 1 – 2 ani
după vârsta de 65 de ani, la fiecare 6 – 12 luni.
Oricine prezintă factor de risc ridicat ar trebui să fie examinat o dată la 1- 2 ani, după vârsta de 35 ani. Persoanele cu risc ridicat de glaucom sunt: pacienţii cu diabet zaharat și persoanele cu antecedente familiale de glaucom.

Diagnosticarea la timp și tratament adecvat sunt esențiale pentru prevenirea glaucomului.

În timp ce nu există modalități cunoscute de prevenire a glaucomului, orbirea sau pierderea semnificativă a vederii din cauza glaucomului pot fi prevenite dacă boala este recunoscută în stadii incipiente. În forma cea mai răspândită, glaucom primar cu unghi deschis, pierderea vederii este tăcută, lentă și progresivă. Ea afecteaza de obicei vederea periferică și pe măsură ce boala înaintează, vederea centrală este pierdută.

Medicamentele încetinesc progresia glaucomului, prin reducerea presiunii intraoculare crescute (PIO), pentru a preveni deteriorarea nervului optic. Tratamente chirurgicale sunt de asemenea disponibile.

Beneficiile exerciţiilor fizice
Un program regulat de exerciţii fizice va îmbunătăţi starea generală de sănătate, iar studiile au arătat că exerciţiile fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos sau alergatul pot avea ca efect scăderea presiunii intraoculare. Beneficiile exerciţiilor durează doar atâta timp cât veți continua exersarea, de aceea este recomandat exercitarea moderată, cu un program de rutină.

Protejați-vă ochii
Purtarea ochelarilor de protecție este importantă atunci când sunteţi implicaţi în activități sportive sau lucrări de amenajare. Leziunile oculare pot duce la glaucom traumatic sau glaucom secundar, astfel încât protejarea ochilor de traumatisme este un alt mod de a preveni glaucomul.

Comentarii

5 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fă o programare

Suceava

Petru Rares, 41

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 668

Suceava

George Enescu, 9A

Tel & Fax: 0230 530 059

Mobil: 0724 232 664

Suceava

Mihai Viteazul, 21

Tel & Fax: 0231 521 314

Mobil: 0723 232 611

Botosani

Primaverii, 10

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 667

Programare online