Viciile de refracţie sunt frecvent întâlnite la vârsta şcolară. Cunoaşterea lor este utilă deopotrivă pentru elevi, părinţi şi profesori.

MIOPIA

miopia

Reprezintă o tulburare refractivă care afectează aproximativ o treime din populaţie. Debutează în copilărie, cel mai frecvent după începerea şcolii şi creşte progresiv până în jurul vârstei de 18 ani.

Semnele miopiei:

Copiii cu miopie acuză vedere înceţoşată la distanţă (la televizor, pe stradă sau chiar atunci când privesc la tablă). Ei încearcă să-şi amelioreze vederea îngustând fanta palpebrală, ceea ce le dă un aspect încruntat. Durerile de cap frecvente şi senzaţia de oboseală după orele de şcoală sau după vizionarea la televizor pot fi determinate de miopie şi reprezintă motive întemeiate de prezentare la o consultaţie oftalmologică.

Cauzele miopiei:

Miopia apare când globul ocular este uşor mai alungit, cu axul antero-posterior mai mare decât normal. Aceasta determină razele de lumină să se focalizeze în faţa retinei şi nu pe retină, unde se proiectează o imagine neclară. Miopii au dificulăţi în vederea lucrurilor la distanţă, dar văd bine de aproape, de exemplu la citit.

Tratamentul miopiei:

Miopia simplă necesită corecţie optică. Aceasta se face cu ochelari având lentile concave (minus) sau lentile de contact. Cel mai frecvent, corecţia optică cu ochelari asigură un confort vizual bun şi obţinerea celei mai bune acuităţi vizuale. Prescrierea ochelarilor se realizează de către medicul oftalmolog. Copiii cu miopie trebuie să se prezinte la control periodic de 2 ori pe an sau de câte ori acuză vedere neclară la distanţă cu ochelarii prescrişi anterior.

O situaţie rară: miopia patologică

Miopia patologică sau degenerativă apare până la vârsta de 12 ani, debutează ca o miopie simplă care evoluează rapid. Alungirea globului ocular se accentuează cu vârsta şi determină leziuni retiniene cu scăderea progresivă a vederii. Medicul oftalmolog poate să prescrie ochelari mai puternici şi medicamente trofice retiniene pentru a încetini acest proces.

hipermatropie

HIPERMETROPIA

Este o problemă de vedere care afectează aproximativ un sfert din populaţie. Copiii şi tinerii cu hipermetropie pot vedea obiectele îndepărtate foarte bine, dar au dificultăţi la vederea celor din apropiere.

Semnele hipermetropiei:

Pacientul se poate plânge de durere de cap spre sfârşitul zilei şi mai ales după citit, de vedere inconfortabilă atunci când trebuie să fixeze un obiect situat la distanţă o perioadă mai mare de timp, de vedere înceţoşată la aproape (lectura unui text cu caractere mici şi contrast slab, când iluminarea nu este optimă). La copil, detectarea unei hipermetropii se face: - cel mai des, prezenţa unei deviaţii oculare (strabism) permanente sau intermitente atrage atenţia părinţilor sau medicului pediatru; - mai rar, poziţia greşită a copilului care îşi apropie ochii de carte, determină părinţii să solicite un consult oftalmologic.

Care sunt cauzele hipermetropiei:

Globul ocular la persoanele cu hipermetropie este mai scurt decât normal şi ca urmare, razele de lumină care intră în ochi sunt focalizate în spatele retinei. Mulţi copii se nasc cu hipermetropie, dar unii dintre ei se vindecă prin alungirea globului ocular odată cu creşterea normală a organismului. Armonizarea parametrilor oculari coincide cu dezvoltarea funcţiei vizuale: dacă la vârsta de 1 an acuitatea vizuală normală este de 0,4, la vârsta de 3 ani aceasta atinge valoarea de 0,7 şi la vârsta de 6 ani 0,9.

Tratamentul hipermetropiei:

Hipermetropia poate fi corectată cu ochelari sau cu lentile de contact. Sunt necesare lentile convexe (cu plus) recomandate a fi purtate tot timpul sau doar la citit şi lucrat la computer.

ASTIGMATISMUL

Astigmatismul este cea mai comună problemă vizuală. Poate însoţi miopia sau hipermetropia. Se datorează formei neregulate a corneei şi se corectează cu ochelari sau lentile de contact.

Semnele astigmatismului

Dacă aveţi un astigmatism mic, s-ar putea să nu remarcaţi nimic sau doar o vedere uşor neclară. Uneori astigmatismul necorectat vă poate da dureri de cap sau de ochi şi poate produce vedere distorsionată şi întunecată. Astigmatismele importante determină la copii scăderea acuităţii vizuale, vedere înceţoşată, înclinarea sau rotaţia capului, îngustarea fantei palpebrale (micşorarea ochilor), apropierea textului de ochi la citit, dureri de cap exacerbate de concentrarea vizuală.

edem macular edem macular
     Fig.3 Copil cu astigmatism      Fig.4 Schița ochiului astigmat

Care sunt cauzele astigmatismului?

Astigmatismul apare când corneea are o formă alungită (ca o minge de rugby) şi nu sferică aşa cum ar fi normal. Forma alungită determină focalizarea razelor de lumină în două puncte pe retină în loc de unul. Cele mai multe persoane cu astigmatism se nasc cu corneea alungită, iar problema de vedere poate să se accentueze în timp. Ca regulă generală, imaginea formată pe retină este înceţoşată iar copilul acuză lipsa de claritate la vederea la distanţă. Când se determină acuitatea vizuală, medicul oftamolog sesizează câteva aspecte semnificative: - copilul confundă literele (N în loc de H) şi cifrele (8 în loc de 6); - acuitatea vizuală este variabilă la examinări succesive în funcţie de starea de oboseală vizuală.

Tratamentul astigmatismului

Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari sau lentile de contact. Ochelarii vor avea lentile cilindrice pentru astigmatismul simplu şi lentile sfero-cilindrice pentru astigmatismul asociat cu miopia sau hipermetropia. Lentilele de contact vor fi speciale, torice, dure pentru astigmatismele mari şi moi(soft) pentru astigmatismele mici.

Dezvoltarea rapidă şi importantă a funcţiei vizuale în primii ani de viaţă justifică necesitatea depistării rapide şi tratării tulburărilor vizuale la copii. Şansele recuperării funcţiei vizuale sunt cu atât mai mari cu cât tratamentul corect este instituit mai precoce. Rolul părinţilor este esenţial, iar colaborarea cu cadrele didactice (educator, învăţători, profesori) şi cu medicul oftalmolog va conduce la cele mai bune rezultate.

Comentarii

8 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fă o programare

Suceava

Petru Rares, 41

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 668

Suceava

George Enescu, 9A

Tel & Fax: 0230 530 059

Mobil: 0724 232 664

Suceava

Mihai Viteazul, 21

Tel & Fax: 0231 521 314

Mobil: 0723 232 611

Botosani

Primaverii, 10

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 667

Programare online