Încercăm prin acest articol să informăm proaspetele mămici cu privire la un aspect foarte delicat şi preţios. Este vorba de necesitatea de a privi ochişorii copilului cu atenţie, fiind avizate de unele modificări care pot apărea la naştere sau imediat după aceasta şi de a solicita asistenţa medicului oftalmolog imediat ce am remarcat ceva neobişnuit.
Dezvoltarea vederii
Imediat după naştere, vederea copilului este scăzută. El începe să urmărească obiectele şi să recunoască mama abia după câteva săptămâni de viaţă. Din momentul în care ochiul devine suficient de dezvoltat vederea începe să crească progresiv până la 6-7 ani.
Pentru a se produce această evoluţie progresivă spre nivelul de vedere al adultului, trebuie îndeplinite simultan anumite condiţii:
> mediile oculare străbătute de razele luminoase trebuie să fie transparente;
> fasciculul de lumină trebuie să se focalizeze pe retină, nu în faţa sau în spatele acesteia, pentru ca imaginea formată a obiectelor să fie clară;
> ochii trebuie să aibă amândoi aceeaşi direcţie de privire, astfel că imaginile proiectate în centrul ochiului să aparţină aceloraşi obiecte la ambii ochi.
În mod deosebit, în primul an de viaţă orice obstacol care apare în calea razelor de lumină (căderea pleoapei superioare, cicatrice pe suprafaţa ochiului, cataracta, strabism care modifică direcţia ochiului faţă de imaginea privită) sau le împiedică să ajungă corect focalizate pe retină (de exemplu în miopii mari) determină scăderea vederii cu imposibilitatea recuperării ei complete chiar atunci când obstacolul a fost înlăturat. Această afecţiune se cheamă ambliopie. Ea poate afecta doar un ochi sau poate fi bilaterală. De multe ori ambliopia unilaterală nu poate fi descoperită decât întâmplător în urma unui consult pentru oboseală oculară sau la pacienţii care acoperă din diferite motive un ochi şi observă că văd slab cu celălalt.
Modalităţile de tratament pentru ambliopie sunt:
1. Îndepărtarea cauzei ambliopiei cât mai rapid cu putinţă. Cu cât copilul e mai mic, cu atât intervenţia medicului trebuie să fie mai rapidă pentru ca scăderea vederii să nu ramână foarte marcată;
2. Următorul pas este recuperarea vederii ochiului afectat; metoda cea mai utilizată este stimularea vederii ochiului bolnav prin acoperirea ochiului sănătos un interval de timp stabilit de medic; metoda se numeşte ocluzie şi poate fi totală atunci când se utilizează un material opac şi lumina nu pătrunde deloc în ochiul sănătos sau parţială când materialul utilizat este semitransparent; schema de ocluzie trebuie respectată întocmai de către părinţi şi controalele trebuie efectuate sistematic pentru a evita reducerea vederii în ochiul sănătos prin ocluzie exagerată.
3. Dacă se constată prezenţa unui viciu de refracţie important care trebuie corectat, se recomandă corecţie optică cu ochelari;
4. Când copilul mic nu acceptă deloc ocluzia, există posibilitatea atropinizării (prin picături instilate în ochiul mai sănătos), după o schemă recomandată de medic, pentru ca sarcina vizuală să fie preluată de ochiul mai slab.
Obstrucţia congenitală a căilor lacrimale
Părinţii trebuie să fie atenţi dacă apare o umflătură cu caracter elastic de circa 1 cm la palpare între marginea nasului şi ochi. Aceasta reprezintă o acumulare de lichid amniotic, mucus sau secreţie purulentă în sacul în care se adună de obicei lacrimile înainte de a ajunge în nas şi care este paralel cu aripa nasului. Dacă acest canal este închis de o membrană care nu se resoarbe imediat după naştere, (cum este evoluţia naturală) apar probleme în primile luni de la naştere prin prezenţa unei lăcrimări permanente, a unei iritaţii oculare, a unei conjunctivite cu secreţie purulentă care se repetă foarte des (secreţia se poate elimina în unghiul intern al ochiului prin masajul sacului lacrimal) sau a distensiei sacului lacrimal care devine chistic la palpare.
Tratamentul constă în masajul sacului lacrimal pentru a încerca forţarea ruperii membranei sau în caz de eşec se încearcă sondarea căilor lacrimale pentru perforarea membrane sub anestezie generală. Dacă se întârzie prea mult cu acest sondaj (care într-adevăr nu este foarte plăcut) şi copilul depăşeşte 3 ani nu se mai poate deschide comunicarea sacului lacrimal cu nasul decât prin operaţie. În prezent, în cazul strâmtorării căilor lacrimale, există posibilitatea unei chirurgii care utilizează tehnicile endoscopice cu montarea unor balonaşe în traseul căilor lacrimale.
Dr. Ioana Poiata
Imi doresc sa impart cu fiecare pacient bucuria si satisfactia ameliorarii si vindecarii problemei sale de sanatate a vederii.
Pentru aceasta invat, ma pefectionez, ma dedic profesiei mele.
Sunt fericita sa pot darui roadele acestui efort sustinut semenilor mei. Vreau sa ne privim in ochi si sa spunem impreuna: Am Reusit!
Acum 10 zile am fost diagnosticata cu nevrita optica retrobulbara , vederea la ochiul drept a scazut in prima saptamana la 15 % dupa carea a inceput sa s revina , astazi dupa 2 saptamani de la diagnostic este cam la 50%. Am facut RMN - bun, ORL, reumatologie etc. Analiza B12 este sub limita . In rest nimic. Oare care este cauza ? Ce sa mai fac ?Astept un sfat dn partea dvs.Cu stima, Liliana
booster
16.05.2017
Va sfatuim a discutati cu medicul dumneavoastra oftalmolog si neurolog pentru ca una din cele mai frecvente cauze este scleroza multipla, urmata de infectii virale sau bacteriene, cerebrale/meningeale sau de vecinatate (ORL, stomatologice). Toate aceste suspiciuni de diagnostic trebuie analizate si excluse prin rezultatele analizelor de laborator si imagistice.
Laura
16.05.2017
Buna ziua, din cate traim noi in familie, atrofia de nerv optic este ereditar?. Rugamintea mea cea mare este daca se va descoperi un tratament miraculos sau un transplant sa ne anun?a?i si pe noi. Va multumesc. anticipat
Chivu Elena
26.08.2020
Buna ziua.Nepoata mea are 7 zile si am observat ca irisul de la ochiul stâng este vizibil mai mic decat la dreptul.va rog sa ma ajutati vreau sa stiu cat este de grav.
Adam corina
20.06.2021
Buna ziua, bebelusul meu are aproape 3 luni, si recent am observat ca stang e mai mic ca cel drep. Va rog sa imi spuneti ce sa fac.
Va multumesc
Abonează-te
Abonează-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi lunar informații despre ultimile promoții și articole.
Comentarii
Liliana Popescu
16.05.2017booster
16.05.2017Laura
16.05.2017Chivu Elena
26.08.2020Adam corina
20.06.2021Va multumesc
Abonează-te
Abonează-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi lunar informații despre ultimile promoții și articole.