În Clinica NOVAOPTIC efectuăm tratamentul cu LASER YAG III Combi, cel mai modern  aparat  produs de firma ZEISS.

Capsulotomia posterioară  Laser YAG este un procedeu non-invaziv prin care se îndepartează din axul vizual capsula posterioară opacifiată, la un interval variabil  de timp după extracția cataractei. Ea diferă de capsulotomia anterioară care este efectuată de chirurg în timpul operației, pentru a extrage cataracta și a implanta un cristalin artificial. Capsulotomia posterioară Laser este efectuată cu Nd:YAG laser care produce disrupția capsulei opacifiate. Energia emisă de laser produce o breșă în capsula posterioară, îndepărtând astfel zona centrală de  opacifiere

Sindromul de opacifiere a capsulei posterioare(PCO)este cea mai frecventă complicație  a operației de cataractă. Inițial se produce  fibroza capsulei generată de celulele epiteliale cristaliniene migrate de pe capsula anterioară; împreună cu depunerea de colagen, conferă capsulei posterioare aspectul alb, fibrotic. Cea mai densă opacifiere a capsulei se găsește în jurul marginii cristalinului artificial unde capsula anterioară și posterioară aderă și formează inelul Soemmering. Perlele Elschnig sunt formate din  proliferarea celulelor ecuatorului capsular. Acest tip de PCO are o grosime mai mare formată din straturi celulare suprapuse și se dezvoltă în interval de câteva  luni sau ani de la operația de cataractă. Se pot evidenția și pe marginea unei capsulotomii laser efectuate anterior.

Aproximativ 20% din pacienții operați de cataractă cu implantare de cristalin de cameră posterioară necesită capsulotomie laser, în medie la 2 ani de la extracția cataractei, dar procedura poate fi efectuată într-un interval variind  de la 3 luni până la 5 ani.

Pacienții operați de cataractă la o vârstă mai tânără sunt mai predispuși la apariția sindromului PCO, față de pacienții mai vârstnici. Toți copiii operați de cataractă (congenitală, traumatică) dezvoltă PCO. Incidența este mai mare la femei față de bărbați.

Gradul opacifierii capsulare și incidența apariției PCO diferă în funcție de tipul de cristalin artificial implantat în timpul operației de cataractă. Implantele de silicon cu margini rotunjite sunt asociate cu rata cea mai mare a PCO, față de cele acrilice cu margini drepte. Aceste cristaline sunt denumite foldabile deoarece  pot fi „pliate” pentru a fi implantate prin incizie mică în timpul operației de cataractă. Incidența PCO este mai mică la cristalinele foldabile față de cristalinele rigide.

Pacienții cu diabet necesită mai frecvent capsulotomie Laser față de cei non-diabetici.Asocierea retinopatiei diabetice nu este corelată cu incidența PCO sau capsulotomia laser.

Dilatarea insuficientă a pupilei în timpul operației de cataractă contribuie la creșterea riscului de dezvoltare a sindromului de opacifiere a capsulei posterioare.

Scopul capsulotomiei Laser este de îndepărtare a opacifierii capsulei posterioare. Rezultatul imediat este îmbunătățirea acuității vizuale și sensibilității la contrast.În absența altor afecțiuni oculare, după capsulotomia laser, pacientul poate obține o acuitate vizuală la fel de bună ca cea obținută după operația inițială de cataractă. Capsulotomia Laser este indicată atunci când vederea scade sub 20/30.

DESCRIERE

Capsulotomia Laser se efectuează ambulatoriu în cabinetul oftalmologic specializat. Înainte de începerea procedurii, pacientul primește și semnează consimțământul informat. Cu o oră înainte de capsulotomia LASER, se administrează picături de timoptic sau apraclonidina pentru reducerea presiunii oculare. Se instilează picături pentru dilatarea pupilei și picături de anestezic topic, când medicul utilizează o lentilă specială ce vine în contact cu corneea. Pacientul poziționează capul pe suportul biomicroscopului și poate fi fixat cu o bandă pentru a evita mișcarea în timpul procedurii laser. Este important ca pacientul să fie calm și să mențină ochiul nemișcat în timp ce fasciculul laser Nd:YAG  este focalizat pe capsula posterioară, iar medicul declanșează în mod repetat  impulsurile care produc disrupția circulară a capsulei posterioare. Se formează astfel o deschidere în capsula posterioară iar fragmentul capsular „decupat” cade ușor în vitros. La final se aplică o nouă picătură pentru a preveni creșterea presiunii oculare (fapt constatat la majoritatea pacienților). În total, procedura durează doar câteva minute și nu este dureroasă.

Diagnostic/Pregătire

Înainte de efectuarea capsulotomiei laser, doctorul va realiza o consultație oftalmologică completă și va discuta cu pacientul despre afecțiunile medicale generale ale acestuia.

Consultația oftalmologică include determinarea  acuității vizuale, examinarea la biomicroscop pentru a evalua extinderea și tipul de opacifiere a capsulei posterioare, măsurarea presiunii intraoculare,  evaluarea fundului de ochi pentru a depista o eventuală dezlipire de  retină sau afectare maculară, care ar limita posibilitatea ca procedura YAG laser să îmbunătățească vederea. Testul de sensibilitate la contrast poate fi de asemenea util în evaluare.

Procedura LASER nu poate fi efectuată în prezența unor afecțiuni oftalmologice preexistente. De exemplu, neregularitatea corneei perturbă vizualizarea precisă a capsulei posterioare. Capsulotomia laser nu se efectuează niciodată în prezența unei afecțiuni inflamatorii (conjunctivita, keratita,episclerita,uveita) și nici când există edem macular (în aria centrală a retinei). Edemul macular cistoid este o complicație rară a operației de cataractă care determină scăderea acuității vizuale, iar diagnosticul se stabilește prin tomografie în coerență optică OCT sau angiografie cu fluoresceină.

După capsulotomia laser,  pacientul va rămâne la cabinet 1-2 ore pentru controlul presiunii oculare, după care își poate relua activitățile curente. Picăturile care reduc presiunea oculară se recomandă timp de o săptămână numai la pacienții cu creșteri presionale constatate. Toți pacienții primesc rețeta pentru picături antiinflamatorii steroidiene pentru o săptămână. Controalele trebuie efectuate la o zi, o săptămână, o lună, trei luni și șase luni după capsulotomia laser.

Riscuri și complicații

Unul din riscurile capsulotomiei laser este lezarea cristalinului artificial, iar aceasta depinde de energia folosită, de poziția implantului în sacul capsular, precum și de precizia tehnicii. Cu cat este mai densă opacifierea capsulei, cu atât mai mare este energia necesară pentru perforarea ei. Precizia și acuratețea procedurii este mai bună când opacifierea capsulei este mai redusă. Foarte rar, în cursul capsulotomiei laser implantul poate fi luxat în vitros, complicație descrisă la cristalinele rigide și nu la cele acrilice sau siliconice. Când există o ruptură a capsulei posterioare în timpul operației de cataractă, riscul deplasării cristalinului este mai mare. De asemenea, o capsulotomie laser largă crește riscul deplasării cristalinului artificial. Lezarea importantă a cristalinului artificial care necesită explantarea este o complicație severă, din fericire foarte rară.

Un alt risc al procedurii este refacerea perlelor Elschnig peste deschiderea capsulei care apare la aprox 80% din pacienți în decurs de doi ani de la capsulotomia laser. De cele mai multe ori, aceste opacități  dispar în timp fără tratament, dar 20% din pacienți pot necesita a doua capsulotomie laser.

Alte riscuri ce trebuie luate în considerare sunt edemul macular, găurile maculare, edemul cornean, inflamația irisului, dezlipirea de retină, creșterea presiunii oculare sau chiar glaucomul. Aceste riscuri sunt cu atât mai mari cu cât energia laserului e mai mare și aria capsulotomiei este mai largă.

Apariția unor pete negre în câmpul vizual la câteva luni după capsulotomia laser, însoțite de fulgere luminoase, poate semnala o ruptură retiniană sau o dezlipire de retină și necesită o atenție imediată.

De asemenea, dacă vederea se înrăutățește brusc sau gradual după o îmbunătățire initială, este imperativă urmărirea atentă și stabilirea precisă a cauzei de deteriorare a funcției vizuale.

Probabilitatea unei dezlipiri de retină după capsulotomie este 1,6-1.95%. Aceasta reprezintă o creștere de 2 ori a incidenței dezlipirii de retină, peste rata acestei complicații la pacienții care au suportat o operație de cataractă.

Edemul macular apare la 2,5% din pacienții cu capsulotomie laser; sunt mai predispuși pacienții tineri, dar și cei la care capsulotomia s-a efectuat la interval de timp scurt după operația de cataractă.

Apariția glaucomului este rară după capsulotomia laser, dar două treimi din pacienți prezintă o creștere tranzitorie a presiunii intraoculare.

Dezlipirea de retina necesita prin operația de vitrectomie , iar edemul macular se tratează prin  administrare topică de colire antiinflamatorii sau injecții intravitreene cu steroizi. Inflamația irisului se tratează cu sterozi administrați topic sau intraocular. Găurile maculare necesită tratament chirurgical (vitrectomie). Presiunea oculară crescută poate fi  normalizată cu picături anti-glaucom sau tratament chirurgical.

Unii pacienți relatează vedere neclară sau halouri noaptea, explicate prin faptul că zona de capsulotomie este mai mică decat diametrul pupilei în întuneric.

99% din pacienți dobândesc maximum de acuitate vizuală la 1-2 zile după procedura laser. După îndepărtarea opacității capsulare, majoritatea pacienților nu necesită schimbarea prescripției de ochelari. Doar pacienții care au un implant de cristalin rigid pot avea o ușoară creștere a hipermetropiei după capsulotomia laser.

În primele săptămâni este normală prezența opacităților în vitros(„musculițe„) care sunt fragmente din capsula posterioară.

Alternativa terapeutică la capsulotomia laser este intervenția chirurgicală de capsulotomie posterioară și vitrectomie anterioară. Riscul dezlipirii de retină este crescut în cazul acestui procedeu terapeutic invaziv. Altă alternativă este  netratarea PCO, dar vederea pacientului va ramâne scăzută permanent.

Comentarii

1 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fă o programare

Suceava

Petru Rares, 41

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 668

Suceava

George Enescu, 9A

Tel & Fax: 0230 530 059

Mobil: 0724 232 664

Suceava

Mihai Viteazul, 21

Tel & Fax: 0231 521 314

Mobil: 0723 232 611

Botosani

Primaverii, 10

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 667

Programare online