Cel mai folosit dispozitiv de corectare a problemelor vizuale sunt ochelarii, de aceea trebuie să le acordăm o atenție deosebită, atât din punct de vedere medical, estetic, dar și psihologic.

Tinerii, dar mai ales copiii au tendința de a respinge ochelarii, fiind percepuți ca un obiect străin atașat corpului. Aici intervine abilitatea medicului, optometristului, de a convinge micul pacient de necesitatea portului ochelarilor, de a-l ajuta să vadă lumea din jur cu “alți ochi”.

Specialiștii, opticienii NOVAOPTIC, pornind de la prescripția dioptriilor, recomandă alegerea ramelor pentru copii, ținând cont de următoarele aspecte:
- adaptarea ramei la fizionomia copilului;
- prevenirea unor afecțiuni oculare (ex. strabismul);
- piramida nazală la copii nu este dezvoltată suficient;
- distanța vertex (distanța dintre cornee și suprafața interioară a lentilei) trebuie să fie cât mai mică pentru a permite o vedere corectă;
- copilul trebuie să privească întotdeauna prin lentile (nu trebuie să privească pe deasupra, pe dedesubt sau prin laterala anourilor).

putne nazala
Fig. 1 Componentele care intră în structura ochelarilor

Este extrem de important să reținem că dimensiunile cranio-faciale ale copiilor sunt diferite de cele ale adulților, de aceea, în orice magazin de optică trebuie să se regăsească cel puțin aceste două categorii de rame: rame pentru adulți și rame pentru copii. 

În centrele NOVAOPTIC sunt foarte bine reprezentate toate categoriile de rame, mai ales cele pentru copii, ceea ce demonstrează grija noastră pentru sănătatea ochilor copiilor.

Sunt câteva elemente caracteristice ale ramelor pentru copii, foarte bine cunoscute de profesioniștii nostri, dar pe care și părinții au oportunitatea acum să le cunoască:
- puntea nazală (șaua nazală);
- dimensiunea/mărimea anourilor;
- lungimea brațelor;
- materialul ramei.

punte
Fig. 2 Rama de ochelari pentru copii cu vârsta până la 3 ani; rama de cauciuc, dintr-o singură bucată,
turnată prin co-injecție, nu are balamale

Puntea nazală
Puntea nazală este componenta ochelarilor care este amplasată central într-o montură (pe mediana anourilor, într-o poziție inferioară la ramele de copii față de ramele pentru adulți). 90% din greutatea ochelarilor se sprijină pe nasul purtătorului, de aceea este esențială distribuirea uniformă a greutății acestera. Din acest motiv, este vitală alegerea unei rame cu o punte nazală care să nu fie nici prea mare pentru a preveni alunecarea ramei, dar nici prea mică pentru a crea disconfort sau a împiedica dezvoltarea fiziologică a nasului (piramida nazală la copii - până la vârsta de 13 ani - este insuficient dezvoltată sau chiar inexistentă la copii mici).

Mărimea anourilor
Mărimea anourilor nu trebuie să limiteze câmpul vizual, trebuie să evite privitul prin extremitățile anourilor; aceste condiții sunt îndeplinite cu succes de anourile rotunjite care permit totodată și suprapunerea corectă a centrelor pupilelor cu centrele optice ale lentilelor, asigurând un confort vizual deplin. O ramă care nu este corect centrată crează un efect prismatic care amplifică sau diminuează puterea lentilei.

Lungimea brațelor
Lungimea brațelor este este un parametru foarte important pentru poziționarea corectă a ochelarilor pe față: dacă brațele sunt prea lungi, rama alunecă de pe nas, iar dacă sunt prea scurte, genele ating lentilele sau lentilele se aburesc. Ideale sunt brațele care urmăresc suprafețele curbate (curbura urechii și curbura capului - capul copiilor este relative sferic) fără a deforma brațul prin ajustare, iar dacă totuși trebuie făcută o ajustare, aceasta nu va fi niciodată aproape de 90 grade.

Materialul ramei
Pentru siguranța și confortul copiilor recomandăm ramele din acetat, nylon, poliamidă, grilamid și cauciuc (pentru copii mici), iar pentru copii mai mari de 5-6 ani rame flexibile, fără părți metalice sau cât mai puține părți metalice. Pentru copii care fac sport, sugestia noastră este să alegeți rame fără componente metalice care oferă mai mult confort și o protecție suplimentară.

Pentru copii între 6 luni și 2 ani, a căror piramidă nazală este aproape inexistentă, cele mai indicate rame sunt cele dintr-o bucată- ramele turnate prin co-injecție-tehnologie bazată pe utilizarea cauciucului de diferite densități. La exteriorul ramei este injectat un cauciuc de înaltă densitate, ce menține forma frontalului, iar la interior se folosește un cauciuc cu o densitate mai mică pentru a asigura un grad mai mare de confort. Componentele unei astfel de structuri nu necesită nici un adeziv și nici nu au balamale, atât pentru a preveni înghițirea pieselor mici, cât și pentru a crește flexibilitatea întregii monturi.

Copiii sunt plini de energie și într-o permanentă mișcare și explorare a tot ceea ce îi înconjoară. Indiferent că se joacă, sar, fac sport, se lovesc, copiii se mișcă, de aceea le recomandăm șnururile elastice care să ajute la păstrarea centrată a ochelarilor, asigurându-le confortul și păstrând aspectul estetic.

Concluzionând, o ramă trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: siguranță, funcționalitate, stil (trend).

Funcționalitatea
Ochelarii nu trebuie să limiteze stilul de viață al copilului, trebuie să-i permită desfășurarea tuturor activităților specifice vârstei.

Siguranța copiilor mici și a tinerilor este cel mai important criteriu pe care dumneavoastră, ca părinți, trebuie să îl aveți în vedere în alegerea ramelor. Ramele trebuie să respecte normele Comunității Europene atât din punct de vedere dermatologic (materiale biocompatibile, ce nu produc iritații sau alergii ale pielii), cât și privind stabilitatea chimică și deteriorarea materialelor (în cazul în care un copil roade componentele).

rame

Stilul (Trendul)
Este important pentru micuțul sau tânărul nostru pacient să aibă putere de decizie pentru că el este în final purtătorul și trebuie să îi placă rama, însă decizia sa trebuie să fie în concordanță cu recomandarea opticianului.

Să nu uităm de lentile! Lentilele pe care le recomandăm clienților Novaoptic, mari și mici, sunt cele din material organic și/sau policarbonat pentru avantajele lor multiple: 
- rezistența la impact (lentile care nu se sparg)
- întreținere ușoară
- confort
- posibilitatea montării pe orice tip de ramă. 
Excludem, mai ales pentru copii, lentilele de sticlă, iar pentru adulți, doar dacă profesia nu permite alt tip de lentilă.

Specialiștii NOVAOPTIC recomandă în mod special ochelarii de soare pentru copii! În mod paradoxal, purtarea ochelarilor de soare de către copii este considerată un moft, dar ca părinți este bine să știm că aceasta este o necesitate: expunerea la soare și la razele UV poate duce la apariția unei varietăți de deficiențe ale vederii sau boli grave, precum cataracta.

Centrele noastre NOVAOPTIC pun la dispoziție pentru copiii dumneavoastră ochelari de soare cu lentile polarizate, precum și ochelari de soare cu dioptrii (disponibili pe bază de comandă). 
O ramă bine aleasă împreună cu un purtător fericit reprezintă combinația ideală pentru ca micuțul pacient să poarte permanent și corect ochelarii!

Comentarii

1 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fă o programare

Suceava

Petru Rares, 41

Tel & Fax: 0230 523 830

Mobil: 0724 232 668

Suceava

George Enescu, 9A

Tel & Fax: 0230 530 059

Mobil: 0724 232 664

Suceava

Mihai Viteazul, 21

Tel & Fax:

Mobil: 0723 232 611

Botosani

Primaverii, 10

Tel & Fax: 0231 521 314

Mobil: 0724 232 667

Programare online