Cataracta este o afectiune oculara care consta in opacifierea progresiva a lentilei din interiorul ochiului denumita cristalin. Cataracta se manifesta prin scaderea progresiva a acuitatii vizuale, disconfort la lumina puternica, vedere neclara, contururi duble.
Operaţia de cataractă este indicată atunci când acuitatea vizuală scăzută perturbă desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor uzuale ale pacientului (conducerea autovehiculelor, cititul, privitul la televizor, lucrul la calculator etc).
Nu este recomandat să se aştepte maturizarea cataractei, adică reducerea veerii doar la perceperea obiectelor la distanţe sub 1 metru, deoarece pot apărea complicaţii preoperatorii (glaucom secundar, subluxaţie de cristalin) sau intraoperatorii.
Tratamentul cataractei este operaţia care se efectuează în cele mai bune condiţii în regim ambulatoriu, fără internare în spital. Operaţia se efectuează prin tehnica de facoemulsificare cu ultrasunete a cristalinului opacifiat şi după extragerea sa, introducerea unui cristalin artificial foldabil.
In Clinica Novaoptic operatia de cataracta este efectuata de dr. Postolache Cristian, medic chirurg oftalmolog cu vasta experienta, ajutat de dr. Ioana Poiata si dr. Cristina David si dr. Cristina Tiron - medic primar anestezist.
Preoperator este necesară o evaluare a stării de sănătate prin examene de laborator (hemoleucogramă, glicemie, colesterol, timp de coagulare, etc), controlul tensiunii arteriale, electrocardiograma şi consult cardiologic. Este foarte util ca pacientul să informeze medicul oftalmolog asupra tuturor problemelor de sănătate pe care le are, de ex hiper tensiune arterială, diabet zaharat, afecţiuni cardiace, respiratorii, adenom de prostată etc. precum şi asupra tratamentelor pe care le face.
Durata operaţiei de cataractă este în medie 15-20 minute. Operaţia de cataractă se efectuează sub anestezie locală care poate fi topică sau prin injecţie retrobulbară.
În Clinica Novaoptic majoritatea intervenţiilor pentru cataractă se desfăşoară cu anestezie topică, metodă modernă folosită în cele mai bune clinici din lume. Aplicarea anestezicului pe suprafaţa corneei şi utilizarea unei substanţe vâscoelastice cu anestezic în CA (Visthesia) conferă pacientului un confort bun şi absenţa durerii pe tot parcursul operaţiei. Marele avantaj al anesteziei topice este evitarea injecţie retrobulbare, mai ales la pacienţi aflaţi sub tratament anticoagulant. De aceea este bine să informăm pacienţii că nu trebuie să întrerupă tratamentul cu anticoagulante (Trombostop, Sintrom) nici în ziua operaţiei de cataractă pentru că intervenţia se face prin cornee clară, fără vase de sânge şi cu anestezie topică, evitând astfel riscul de sângerare.
Anestezia topica, prin aplicarea de picaturi anestezice pe suprafata ochiului si utilizarea unei substante vascoelastice cu anestezic (Visthesia) evita incidentele si complicatiile posibile ale anesteziei prin injectie si poate fi aplicata in cazul pacientilor linistiti, echilibrati psihoemotional, celor care aud bine si cu care se poate comunica eficient.
Anestezia retrobulbară constă în injectarea unui volum mic de anestezic lângă ochi, în orbită cu efect de evitare a durerii intraoperatorii dar şi restricţionarea mişcărilor globului ocular. Efectul anestezicului este aproximativ 45-60 minute. În timpul operaţiei pacientul este complet treaz şi poate coopera cu medicul chirurg şi anestezist.Anestezia topică presupune o bună colaborare medic operator-pacient şi se aplică de elecţie pacienţilor liniştiţi, echilibraţi psihoemoţional, care aud bine şi cu care se poate comunica eficient, având cataracta în evoluţie nu matură.
Operatia de cataracta se efectueaza sub microscop operator si este o procedura de microchirurgie de inalta performanta.
Operaţia de cataractă constă în îndepărtarea materialului cristalinian opacifiat lăsând capsula cristalinului pe loc. Această tehnică se efectuează cu ajutorul unei sonde care emite ultrasunete (sonda de facoemulsificare) care se introduce în ochi printr-o incizie de 2 mm. În locul cristalinului extras se plasează o lentilă denumită cristalin artificial foldabil cu putere dioptrică calculată în prealabil (printr-o formulă care cuprinde lungimea ochiului determinată prin ecografie oculară); cristalinul artificial se pliază atunci când se introduce în ochi prin incizia operatorie. Recuperarea postoperatorie este foarte rapidă deoarece deschiderea ochiului este mică şi timpul operaţiei este scurt.
Fig.3 Imagine ochi cu cataractă cristalin opac, vizibil în aria pupilei |
Fig.4 Imagine ochi operat de cataractă cu cristalin artificial foldabil |
Dupa operatia de cataracta se aplică un pansament steril, mentinut cateva ore; pacientul este reţinut în clinică pentru aproximativ 30 minute, apoi poate pleca la domiciliu urmând să respecte următoarele indicaţii: să evite aplecările, să nu ridice greutăţi, să instileze în ochi picăturile recomandate în schema orară indicată. El va reveni a doua zi la control. Pacientul poate suna în caz de urgenţă sau pentru indicaţii suplimentare apelând numărul de telefon al clinicii sau al medicului chirurg. În cazul în care apar dureri oculare, lăcrimări, scăderea vederii, roşeaţă oculară trebuie contactat medicul curant.
În timpul intervenţiei chirurgicale pot apărea diverse incidente, care sunt mult reduse dacă pacientul vine la operaţie din timp şi nu aşteaptă maturizarea cataractei: ruperea capsulei cristalinului, căderea nucleului cristalinian în vitros, căderea cristalinului artificial în vitros, hemoragia intraoculară. Aceste complicaţii pot fi rezolvate; unele dintre ele necesită o noua operaţie cu participarea unui specialist în chirurgia retinei.
Fig.5 Imagine ochi cu cataractă hipermatură |
Fig.6 Imagine ochi operat de cataractă |
După operaţia de cataracta pot apărea complicaţii, cel mai frecvent în primele zile, dar şi după o perioadă mai îndelungată, de aceea este necesară o urmărire riguroasă şi trebuie respectate datele la care doctorul v-a programat consultaţiile de control.
O complicaţie foarte grava a operatiei de cataracta este infecţia intraoculară, denumită endoftalmită care apare aproximativ la trei cazuri din o mie de operaţii; este produsa cel mai frecvent de microbii care colonizează zona perioculara a pacientului; există protocoale standartizate care se aplică în pregătirea preoperatorie a pacientului, în sterilizarea riguroasă a instrumentarului şi a sălii de operaţie şi în utilizarea unor antibiotice în tratamentul postoperator (injecţia la sfârşitul operaţiei şi picăturile care se instileaza in ochiul operat câteva săptămâni); toate aceste măsuri reduc la minim riscul de infecţie. Este necesar ca pacientul să se prezinte la doctor imediat ce remarcă roşeaţă oculară, dureri, scăderea vederii. Un tratament prompt creşte succesul terapiei endoftalmitei.
Alte complicaţii (rare) ce pot interveni după operatia de cataracta pot fi:
Chirurgul nu poate garanta succesul complet al operaţiei de cataracta; există alte afecţiuni oculare care pot determina o scădere a acuităţii vizuale care poate persista şi după operaţia de cataractă. De asemenea, evoluţia postoperatorie şi recuperarea sunt diferite de la un pacient la altul.
Scopul intervenţiei chirurgicale de cataractă este recuperarea acuităţii vizuale la distanţă şi la privirea de aproape.
Cu implantele de cristalin monofocale este posibil ca postoperator sa fie necesară purtarea unor ochelari cu dioptrii mici pentru distanţă cu adiţie de 2.5 dioptrii pentru aproape.
Există mai multe tipuri de implante de cristalin monofocale (cu o singură dioptrie). Implantele pot avea o suprafaţă sferică sau asferică. Cele mai performante sunt implantele asferice care au o suprafaţă concepută pentru a creşte performanţele vizuale. Unele implante au şi un filtru galben încorporat care protejează de radiaţiile albastre din spectrul vizibil, iar toate cristalinele moderne au filtru pentru ultraviolete. În clinica Novaoptic se utilizează cristaline asferice speciale pentru microincizie de 1,7-1,8 mm (Mi60).
Pentru pacientii cu astigmatism preoperator folosim in clinica Novaoptic cristaline artificiale torice pentru corectarea dioptriilor cilindrice si obtinerea unei bune acuitati vizuale la distanta, fara a fi nevoie de ochelari pentru distanță.
Cristalinul asferic toric corectează astigmatismul preoperator cornean de până la 4 dioptrii și astfel reduce de nevoia de ochelari cu lentile cilindrice pentru distanță. Poate conține și pigment galben care absoarbe lumina albastră și protejează mai bine retina.
În clinica Novaoptic se utilizează cristalinele multifocale premium care permit o vedere bună la distanţă şi la aproape fără ochelari.
Cristalinul trifocal PANOPTIX (Alcon)
- este creat pentru a înlocui cristalinul natural opacifiat și în plus, pentru a corecta presbiopia
- permite o vedere bună la distanță, intermediar și aproape, iar corecția cu ochelari nu mai este necesară
- având un design special cu cercuri concentrice, unii pacienți pot observa halouri și străluciri în jurul
surselor luminoase, în special noaptea
NOU! Cristaline cu extinderea câmpului de focalizare EDOF (MiniWell/Symfony)
- cristalinul EDoF (Extended Depth of Focus) folosește o tehnologie optică avansată care permite extinderea
câmpului de focalizare, asigurând o vedere clară la distanță, intermediar și aproape.
- conferă un grad înalt de independență față de ochelari. Calitatea vederii dobândită poate varia de la
pacient la pacient. Marea majoritate a persoanelor nu mai necesită purtarea de ochelari. Ocazional, doar la citirea
unui scris mărunt, pot avea nevoie de ochelari.
- cristalinul combină independența de ochelari cu un confort vizual foarte bun, atât ziua, cât și
noaptea, în mod special la condus.
- cristalinul se recomandă persoanelor cu un stil de viață activ chiar și la o vârstă înaintată.
Fig.7 Îndepărtarea prin facoemulsificare a cristalinului opacifiat |
Fig.8 Cristalin Acrysof IQ implantat |
Comentarii
Abonează-te
Abonează-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi lunar informații despre ultimile promoții și articole.