Entropionul constă în eversia pleoapelor spre globul ocular; ca o consecinţă, genele ating în permanenţă ochiul şi provoacă jena oculară, lăcrimare, scăderea vederii şi chiar cicatrici pe suprafaţa corneei. Cauzele entropionului pot fi: slăbirea muşchilor care închid şi deschid pleoapa, slăbirea ligamentelor care fixează pleoapa lateral de pereţii oaselor orbitei (aceste fenomene se întâlnesc în entropionul senil). Uneori există o cicatrice a tegumentelor sau a mucoasei conjunctivale a ochiului care tracţionează pleoapa şi determină întoarcerea marginii ei spre interior.
Soluţia definitivă este operaţia; temporar, se mai utilizează lentile de contact care protejează ochiul, se tracţionează pleoapa cu fire de sutură trecute prin grosimea ei.
La momentul consultului preoperator, chirurgul estimează laxitatea ţesuturilor, tracţionând pleoapa spre nas, spre tâmplă, apreciază gradul şi localizarea entropionului. Se pot practica mai multe tipuri de intervenţii chirurgicale, în funcţie şi de mecanismul entropionului.
Operaţia se practică cu anestezie locală (injecţii cu xilină în ţesuturile pleoapei) în asociere cu administrarea în perfuzie de către anestezist a unor medicamente pentru calmare şi a unor analgezice. În funcţie de tehnica aleasă de chirurg, acesta urmăreşte întărirea structurii pleoapelor prin rezecţia unor fragmente întregi din pleoapă sau a unor secţiuni din piele, muşchi; se mai poate asocia o procedură de întărire a ligamentelor laterale care aderă de oasele orbitei (procedeu denumit cantoplastie). În cazul existenţei unei cicatrici la nivelul tegumentelor sau a conjunctivei se excizează cicatricea şi se efectuează operaţii de plastie pentru acoperirea defectului rămas.
Postoperator, ochiul se pansează şi se poate recomanda şi o medicaţie pentru câteva zile. La vizita de a doua zi chirurgul desface pansamentul. Este posibil să existe echimoze, hemoragii subconjunctivale, uşoară tumefiere a pleoapei, care vor dispărea în următoarele zile. Ochiul nu va mai sta pansat şi firele de la piele se vor scoate în 5-7 zile.
Pot apărea rar, complicaţii: hematoame, infecţii, cicatrici hipertrofice, retracţii ale pleoapei în afară (ectropion).
Comentarii
Abonează-te
Abonează-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi lunar informații despre ultimile promoții și articole.