SALAZION. Ce este salazionul?
Salazionul este o formaţiune chistică, de natura inflamatorie, care corespunde creşterii de volum a unor glande din interiorul pleoapelor. Aceste glande secretă componenta lipidică a filmului lacrimal, care se etalează pe suprafaţa ochiului cu fiecare clipit. Glandele se află în interiorul pleoapelor şi canalele lor de secreţie se elimină la marginea liberă a pleoapelor, lângă gene. Dacă aceste canale se închid, glandele cresc în volum prin acumularea secreţiei lipidice care nu se poate elimina. La palpare, şalazionul apare ca un chist care poate fi dureros la atingere şi care se poate înroşi, mai ales în prima săptămână de evoluţie. Dacă şalazionul nu scade în volum în urma tratamentului recomandat de medic, atunci el trebuie operat.
OPERATIA DE SALAZION. Scurta descriere.
Operaţia de salazion se poate face prin incizie la piele (pentru salazion extern) sau prin interiorul pleoapei, prin conjunctivă (pentru salazion intern). În prealabil se instilează picături cu anestezic, se dezinfectează tegumentele pleoapei şi se efectuează o injecţie cu xilină în pleoapă, lângă chist.
Fig.1 Șalazion extern pleoapa inferioară | Fig.2 Șalazion intern (spre conjunctiva tarsală) pleoapa inferioară |
Se aplică o pensă hemostatică pentru a reduce sângerarea. După incizie se evidenţiază chistul, care e format dintr-un perete (denumit cămaşa chistului) şi un conţinut grăsos, de obicei suprainfectat. Se incizează cămaşa chistului, se chiuretează conţinutul acesteia şi se extrage cămaşa în întregime. Dacă incizia e prin interior, la conjunctivă, nu se pun fire. Se pansează ochiul până a doua zi, când se face primul control. Postoperator, se va face tratamentul recomandat de medic. Este posibil ca după operaţia de salazion, pleoapa afectată să prezinte echimoză şi o uşoară tumefiere. Dacă s-au pus fire, acestea se extrag după 7 zile.
După operatia de salazion, este necesar un tratament de întreţinere la pacienţii care au blefarită (infecţie a marginii libere a pleoapei). Este posibil ca în timp şalazionul să reapară în altă zonă la aceeaşi pleoapă sau la celălalt ochi.
Comentarii
Abonează-te
Abonează-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi lunar informații despre ultimile promoții și articole.