Dermatosalazisul este datorat pierderii elasticităţii pielii pleoapelor. Se manifestă prin “căderea “ pleoapelor superioare, cu prezenţa unor cute de piele care se lasă peste marginea pleoapelor; la pleoapa de jos se formează săculeţe proeminente de piele ridată. Uneori se asociază şi căderea sprîncenelor care determină o contracţie permanentă a muşchiului frunţii.

Chirurgia estetică a pleoapelor (denumită blefaroplastie) este o procedură care elimină pielea în exces (împreună cu fragmente din muşchii şi grăsimea pleoapelor atunci cînd este nevoie) şi se poate efectua atit la nivelul pleoapei superioare cât şi la cea inferioară. Blefaroplastia se poate efectua la pleoapa inferioară şi superioară, împreună cu alte proceduri estetice faciale cum ar fi lifting facial şi lifting al sprâncenelor.

Sunt foarte puţine situaţii care impun prudenţa înaintea deciziei de operaţie: afecţiunile glandei tiroide, ochi uscat, diabet, hipertensiune arterială.

În timpul consultaţiei iniţiale trebuie să informaţi chirurgul asupra lucrurilor care vă deranjează în aspectul pleoapelor şi modul cum doriţi să arătaţi după operaţie. Medicul vă va informa asupra procedurii operatorii. Intervenţia poate fi efectuată în regim ambulator, fără spitalizare şi durează între o oră şi trei ore, în funcţie de complexitatea procedurii chirurgicale. Anestezia este de obicei locală (se amorţeşte zona perioculară cu o injecţie de anestezic) împreună cu sedative pe cale orală sau intravenoasă.

 

Blefaroplastia pleoapei superioare

Înainte de operaţie se desenează excesul de piele cu un marker. Incizia iniţială se face de-a lungul unui fald de piele existent, pe toată lungimea pleoapei şi se poate prelungi în afara unghiului extern al pleoapelor, în zona cu riduri în "labă de gâscă"; a doua incizie se face la o distanţă variabilă de prima, în funcţie de suprafaţa de piele care trebuie excizată. Fragmentul de piele cuprins între cele 2 linii se îndepărtează; dacă este necesar, se îndepărtează şi o porţiune din muşchiul care închide pleoapa-muşchiul orbicular- şi se pot extrage şi fragmente de grăsime din spatele ţesuturilor pleoapei superioare. În final se suturează marginile pielii utilizând suturi resorbabile sau neresorbabile.

După operaţie chirurgul va aplica unguent pe pleoape şi va pune un bandaj pe ochi. Va trebui să ţineţi capul ridicat pe pernă pentru câteva zile, să utilizaţi comprese reci pentru a reduce echimozele şi edemul pleoapelor. Firele de sutură se vor îndepărta în prima săptămână după operaţie. După extragerea lor, edemul din jurul ochilor va dispare în câteva zile. Este bine ca afară să purtaţi ochelari de soare.

Este necesar ca în primele 3-5 zile de la operaţie să vă restrângeţi la minimum activităţile şi să evitaţi eforturile fizice mari, aplecările, ridicarea de greutăţi, activităţile sportive.

Vindecarea este un proces gradual şi cicatricile pot rămâne puţin roz pentru 4-5 luni. În general ele se reduc la o linie fină, ascunsă în pliurile naturale ale pleoapei. Aspectul estetic câştigat rămâne permanent.

Pot apărea puţine complicaţii, de obicei minore. Pot surveni totuşi infecţii, hematoame şi reacţii la anestezic în perioada imediat postoperatorie. În primile zile poate apărea o vedere înceţoşată, uşoară asimetrie în vindecarea pleoapelor. O complicaţie foarte rară o reprezintă imposibilitatea temporară sau permanentă de a închide complet pleoapele.

Comentarii

5 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Fă o programare

Suceava

Petru Rares, 41

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 668

Suceava

George Enescu, 9A

Tel & Fax: 0230 530 059

Mobil: 0724 232 664

Suceava

Mihai Viteazul, 21

Tel & Fax: 0231 521 314

Mobil: 0723 232 611

Botosani

Primaverii, 10

Tel & Fax:

Mobil: 0724 232 667

Programare online